Αλληλεγγύη στους Σύρους πρόσφυγες

Standard

που είναι ήδη 5 μέρες στο Σύνταγμα και ξεκίνησαν σήμερα απεργία πείνας. Χρειάζονται τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες, την παρουσία μας, ό,τι μπορεί ο καθένας.

Syroi apergia peinas

Να σας τους γνωρίσω, γιατί είναι δικοί μου άνθρωποι και συγγενείς μου:
Αυτή με το μπλε μαντήλι είναι η προγιαγιά μου η Σταυρούλα, που με ένα μωρό στην αγκαλιά πέρασε με τα πόδια τον Έβρο, έχοντας χάσει ήδη την αδερφή της υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Αυτοί που έρχονταν λίγο πιο μετά πήγαν να περάσουν το ποτάμι αλλά εφερε μια κατεβασιά από τις φθινοπωρινές βροχές και τους έπνιξε μπροστά στα μάτια όλων και κανείς δεν πρόλαβε να κάνει τίποτε. Μόνο να το λένε κατάφεραν, ότι δεν ήταν έτσι εύκολο, απέναντι ο στρατός με τα όπλα να σε κυνηγά, μπροστά το ποτάμι.
Δίπλα ο προπάππος μου ο Νεραντζής, δουλευταράς, αγαπούσε πολύ τα παιδιά, έχασε τα πάντα εκτός από γυναίκα και παιδί, δούλεψε μια ζωή για να μην τους λείψει τίποτε. Λίγο πιο πίσω, η άλλη προγιαγιά, η Μαρία, αυτή είναι άλλη αρχοντογυναίκα το βλέπεις, και πολύ απαιτητική, δεν της άρεσαν ποτέ τα βιομηχανικά ρούχα, τα διόρθωνε καινούρια αλλιώς δεν τα φόραγε. Χήρα με δυο παιδιά πέρασε τον Έβρο και την πέταξε το ελληνικό κράτος σε ένα σχολείο μαζί με άλλες οικογένειες, όλοι στο πάτωμα να κοιμηθούν.
Αυτή τη φορά δεν ζητάνε ούτε αυτό, ένα χαρτί ζητούν για να φύγουν από την Ελλάδα. Την προηγούμενη φορά ήταν τουρκόσποροι, τώρα Σύροι.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s